Toiletdames in opstand na financiële tegenvaller
7 februari 2013
De gemeente Lingewaard snoeit in Bemmel in parkje “het Groene Hart” meer dan takken en bomen!
24 februari 2013
Show all

Bankrun en bankierbonussen en de invloed van de non-verbale communicatie.

Sedert begin februari zijn wij met z’n allen voor € 3,7 mld. eigenaar geworden van de SNS-bank. Wederom is een bank genationaliseerd als gevolg van onverantwoordelijk bankiersgedrag, alhoewel dit een ”koopje” lijkt in vergelijking met de voorgaande nationalisaties. Over het optreden van de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem in het programma Pauw en Witteman, valt best het een en ander op te merken. Met name zijn non-verbale gedrag tijdens het gesprek over de toekomst van de SNS-bank verdient onze belangstelling.

2e Column 2013 door Pauline van Aken en Hans le Pair

In een artikel in het Algemeen Dagblad wordt aandacht besteed aan de zogenoemde ‘bankrun’, doordat rekeninghouders in 2 weken tijd in totaal € 2,3 mld. hebben weggehaald bij SNS Reaal. Het blijkt de directe aanleiding te zijn voor de nationalisatie van de bank. In dit artikel wordt door spaarster Sylvia uit Monster verwezen naar het optreden van minister Dijsselbloem bij Pauw & Witteman, waardoor ze prompt besloot haar rekening bij SNS te beëindigen. “Hij zat daar met van die glinsteroogjes te vertellen over zichzelf en Europa. Op vragen over SNS wilde hij niet ingaan. Ik dacht: deze man gaat niet voor mijn geld zorgen.”

Kennelijk roept de non-verbale communicatie van Dijsselbloem een dergelijke reactie op. Want ook in het ochtendprogramma ‘Vandaag de dag’ van 4 februari kijkt presentatrice Merel Westrik met haar gast Willem Vermeend (voormalig staatssecretaris en financieel deskundige) naar een optreden van Dijsselbloem in ‘Buitenhof’ van de dag ervoor. Hierin wordt de onmogelijkheid van het terughalen van de zogenaamde bankierbonussen van de SNS-top besproken en dit lijkt juridisch niet mogelijk. Dit tot ongenoegen van Dijsselbloem. Westrik en Vermeend stellen bij de aanblik van de minster het volgende vast: “Je ‘m ziet balen” en “De teleurstelling loopt van z’n gezicht af”.

Hoe zit dat nu met de non-verbale communicatie en, niet geheel onbelangrijk, met de woordkeuze van minister Dijsselbloem? Zie hier fragment; (=bovenstaande filmpje op de pagina)

Allereerst is het van zeer groot belang, wanneer je mediaoptredens hebt zoals deze minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, dat je je realiseert dat de synergie m.b.t. oprechte en overtuigende communicatie, dient te kloppen. Dat wil zeggen dat wát je zegt en bedoelt te zeggen in overeenstemming moet zijn met hóe je de boodschap overbrengt. Wanneer de synergie niet klopt, zal de ontvanger, de kijker in dit geval, de boodschap niet als geloofwaardig beschouwen.

Wat was nu specifiek zichtbaar t.a.v. de synergie en de non-verbale communicatie? Dijsselbloem maakte geen gebruik van ondersteunende handgebaren. Zijn rechter hand bleef min of meer aan de tafel vast geplakt en met zijn linker hand hield hij zijn bovenbeen vast. Ook kon je aan de blik van de minister zien dat hij de vraag, over de SNS bank die Witteman stelde, verwachtte en bleek toch spannend voor hem te zijn. Hierdoor werd zijn onzekerheid zichtbaar. Hij gaf geen antwoord op de vraag, wat uiteraard zijn goedrecht is, maar zijn onzekerheid maakt duidelijk dat hij zich onvoldoende op deze vraag heeft voorbereid. Op een lachende bijna guitige manier maakt de minister oogcontact met de heren Witteman en Pauw, terwijl hij zijn boodschap mijns inziens vanuit een serieuze intentie wilde brengen. Dit heeft bij het publiek de twijfel over zijn oprechtheid en vakbekwaamheid teweeg gebracht. Je ziet bovendien als kijker dat de overige twee gasten: Philip Freriks en Gerard Spong hem met een bedenkelijk blik zitten aan te kijken.

Een lach en sprankelende ogen is kennelijk de taal van Dijsselbloem, want dat laat hij vaker in zijn mediaoptredens zien. Het misstaat hem geheel niet. Het is een charmante blik die ontwapenend kan werken, maar alleen bij een neutrale, positieve of luchtige uitspraak. Later tijdens dit interview kwam de minister veel beter over de bühne met zijn lichaamstaal, dat toen wel in overeenstemming was met zijn woordkeuze. Kortom, het wordt voor Dijsselbloem werken aan zijn Bewustzijn en het inleven in de doelgroep/kijkers van het programma. Het gaat erom dat hij vanuit zijn eigen overtuiging, zijn eigen hart, antwoorden geeft die het publiek geruststellen en het vertrouwen geven in zijn vakmanschap. Dan zal hij geloofwaardiger als minister en voorzitter van de Eurogroep overkomen. Dijsselbloem zal in ieder geval nooit als pokerspeler doorbreken, gezien zijn non-verbale communicatie. Dat is misschien maar goed ook voor een minister van Financiën.

Wil jij meer bewust worden van je non-verbale communicatie, kom dan naar het BenJijBoeiend Seminar op 16 mei.

Delen