Zo wordt een presentatie geven minder eng
12 april 2016
Nooit te oud…
30 augustus 2016
Show all

Koninklijk presenteren

Erg leuk dat ik voor VM (Platform VerenigingsManagement) dit artikel: Koninklijk presenteren mocht schrijven.

Wat heeft het Koningspaar al geleerd en wat kan het nog leren als het gaat om presentaties, bijvoorbeeld bij interviews?

Zowel koning Willem Alexander als koningin Máxima laten in interviews een open houding en gezichtsexpressie zien, ze gebruiken bij zittende interviews ondersteunende handgebaren, en hebben goed oogcontact met de journalist. Een punt van aandacht vind ik dat het koningspaar in een staand interview meer gebruik mag maken van hun ondersteunende handgebaren. Hierdoor zal de boodschap niet alleen meer ontspannen maar ook meer boeiend overkomen.

Efficiënt en effectief

Over het algemeen raad ik mensen aan zich meer bewust te zijn van zowel wát men zegt, als hóe er iets gezegd wordt. Er zijn maar weinig mensen zich volledig bewust van hun wijze van communiceren. Dit terwijl efficiënt en effectief een boodschap overbrengen, en daarbij letten op je taal-, spraak-, en stemgebruik, een 21ste eeuwse vaardigheid is, die in onze maatschappij veelal van je verwacht wordt.

Ontspannen buikademhaling

Om nog even terug te gaan naar het koningspaar. Máxima heeft inmiddels geleerd hoe ze ontspannen en laag in haar buik kan ademen tijdens spannende momenten. Vroeger kon je nog wel eens een hoge oppervlakkige adem bij onze koningin waarnemen. Zo’n hoge ademhaling heeft niet alleen invloed op je gemoedstoestand, het maakt het vooral lastig voor je om optimaal te kunnen ontspannen. Een optimale buikademhaling kan je helpen om ontspannen te blijven, ook tijdens spannende momenten. Bij onze koning Willem Alexander is veelal een lage ontspannen buikadem te merken. Natuurlijk is het niet verkeerd om te laten zien dat je iets, waar veel van afhangt, spannend vindt, maar dat kun je beter op een andere manier doen. Door dit bijvoorbeeld te vertellen.

Platte buiken syndroom

Vroeger gebruikten vrouwen veel vaker een hoge oppervlakkige adem dan mannen. Dat had te maken met het ‘platte buiken syndroom’. Vrouwen hielden hun buik vaak in, mannen hebben daar nooit zoveel last van gehad. Gelukkig houden vrouwen zich vandaag de dag minder bezig met het inhouden van hun buik, waardoor de buik weer meer mag ontspannen en het zodoende gemakkelijker wordt om laag in de buik te ademen.
Wat ik nog wel vaak waarneem is een hoge ademhaling bij snel sprekende mensen en opvallend hierbij is het veelvuldig gebruik van het woordje ‘Uh’. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen het geval zijn.

Zeg geen Uh

Wanneer Willem Alexander zich laat verleiden om zijn spreektempo te verhogen, maakt hij ook meer gebruik van het woordje ‘Uh’. Vooral tijdens zijn denkpauzes. Mensen zeggen ‘Uh’ op hun uitademing in plaats van dat ze inademen. Er kan op die manier onvoldoende zuurstof naar de hersenen gaan, waardoor je in je zinnen die volgen nog vaker ‘Uh’ gaat zeggen. Het is juist belangrijk om in die denkpauzes, die maar enkele seconden duren, adem te pakken. Wanneer je dat doet kan de zuurstof naar je hersenen stromen en dat is nodig is om op de juiste gedachten te komen en om to the point te kunnen spreken.

Kortom, Willem Alexander: laat liever een korte stilte vallen, adem in terwijl u kort nadenkt en maak vervolgens uw zin af. Op deze manier wordt uw boodschap nog krachtiger en fijner om naar te luisteren. En laat u niet verleiden om mee te gaan met het snelle tempo van een journalist!