Boeiende (z)Aken voor jou
6 februari 2013
Elk. Woord. Telt.
16 mei 2013
Show all

Nederland heeft vertrouwen in het Koningspaar

En terecht! Het interview van presentatrice Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) en Rick Nieman (RTL Nieuws) met het aanstaande koningspaar was zeer goed gegaan. Het was de eerste keer dat de NOS en RTL op deze manier samenwerken. Er is al veel over gezegd en geschreven en ook ik zal, vanuit mijn vakgebied als mediatrainer, geheel op mijn eigen wijze er iets aan toevoegen.

Voor mij waren de volgende zes ingrediënten heel duidelijk aanwezig in het gesprek:

  • Openheid
  • Integriteit
  • Kwetsbaarheid
  • Menselijkheid
  • Flexibiliteit
  • Directheid

Ingrediënten die van groot belang zijn voor een ‘open’ gesprek, of ook wel human interest genoemd. Natuurlijk heeft het te maken met goede afspraken vooraf, de gedegen voorbereiding, het stellen van de juiste prikkelende vragen door het interviewkoppel in combinatie met de juiste regie. En,… veel meer nog door de wijze waarop het toekomstige Koningspaar communiceerde. Hoe onze nieuwe Koning en Koningin zich opstelden, met welke intentie ze het interview zijn aangegaan, hoe ze beiden (uit)straalden en de wijze waarop ze de vragen hebben beantwoord.

Wanneer je goed naar de lichaamstaal hebt gekeken, dan is je waarschijnlijk ook het volgende opgevallen bij zowel Willem Alexander als Máxima: een open houding, met ondersteunende handgebaren, open mimiek en een goed oogcontact. En ja hierbij kan ik wel zien dat Máxima een stap kan maken in haar wijze van ademen. Een hoge oppervlakkige adem heeft namelijk invloed op je gemoedstoestand en maakt het lastig om optimaal te kunnen ontspannen. Hier zeg ik niet dat het verkeerd is om te laten zien dat je zo’n gesprek, waar veel van afhangt, spannend vindt. Ik wil hiermee juist een ieder erop wijzen dat een optimale ontspannen buikademing van groot belang is en dat het je kan helpen ontspannen te blijven, ook tijdens een spannend moment zoals dit gesprek.

Bij Willem Alexander kon ik echter wel zien dat hij gebruik maakt van zijn buikademing. En ook onze toekomstige Koning kan wat verbeteren. Hij zegt namelijk regelmatig tijdens een denkpauze ‘Uh’, hetgeen op een uitademing gaat. Er kan op deze manier onvoldoende zuurstof naar de hersenen gaan, waardoor Willem Alexander in zijn zinnen die volgen nog vaker Uh gaat zeggen. Hij pakt dus in die denkpauze, dat maar enkele seconden duurt, geen adem, dus geen zuurstof. En juist deze zuurstof is nodig om op de juiste gedachten te komen en om to the point te kunnen spreken. Kortom, laat liever een korte stilte vallen, adem in, denk kort na en vertel je boodschap. Op deze manier wordt een boodschap nog krachtiger en fijner om naar te luisteren.

Wanneer je verder goed geluisterd hebt naar de woordkeuze en stem van beiden, zoals naar de klankkleur, dynamiek en het volume, dan heb je kunnen ervaren dat het koningspaar ook daarin het volgende liet doorklinken: Kracht, Liefde, (Zelf)-vertrouwen en Verbinding.

Het nieuwe Koningspaar toont voor mij daarmee aan dat ze volledig in contact met zichzelf staan, en wat duidelijk zichtbaar was… ze waren ook in contact met elkaar en met de interviewers,… waardoor een optimale luisterhouding aanwezig kon zijn, bij alle vier.

Ik heb het gesprek in ieder geval ervaren als voorbeeld van dienend Leiderschap. De voorbereiding en het gesprek zelf was gebaseerd op volledig bewustzijn en de ruimte voor reflectie. Willem Alexander en Máxima hebben hard gewerkt aan hun persoonlijke ontwikkeling en wijze van communiceren, en blijven dat doen. Laten we met z’n allen daarom niet alleen vertrouwen hebben, maar ook het vertrouwen houden in ons (toekomstig) Koningspaar, dat verdienen ze! Ze zijn een voorbeeld voor ons land.

De volgende blog ‘Boeiende Observaties” van Hans le Pair en mij, zal aanstaande dinsdag 08:00 uur gepost worden.

Delen