Koninklijk presenteren
27 april 2016
10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat
20 september 2016
Show all

Nooit te oud…

… met onderaan 6 tips om uit je comfortzone te komen, zodat je jezelf (verder) kunt ontwikkelen:

Nooit te oud… voor wat?… om te leren! Leren doe je je hele leven. Kies je om je ervoor af te sluiten en gebruik je woorden zoals: ‘daar ben ik te oud voor’, of ‘zo ben ik nu eenmaal’, dan kies je ook voor verstarring en stilstand.

Onbewust kies je dan voor de bekende weg en sta je niet open voor ‘het onverwachte’ oftewel ‘het nieuwe’. Herken je dit? Het komt voort uit je onbewuste angst om veroordeeld te worden, te falen of jezelf kwetsbaar op te stellen.

Openstaan voor lering, betekent namelijk ook durven zeggen dat je niet perfect bent. Dat je iets nog niet weet of goed kunt, puur omdat je het nog nooit eerder (op een prettige manier) hebt geleerd of ervaren.

Durven en bereid zijn

Ieder mens doet wel eens iets onhandigs vanuit onwetendheid of onkunde. Is dat erg? Nee natuurlijk niet! Helemaal niet wanneer iemand zijn trots opzij zet, zijn onkunde of onwetendheid durft aan te geven en bereid is om ervan te leren. Dat vind jij toch ook fijn wanneer een ander zich op die manier opstelt?

Kwetsbaarheid

Wat zit er dan in de weg… waarom vinden velen het moeilijk om zichzelf kwetsbaar op te stellen, of toe te geven dat ze iets niet handig hebben aangepakt? Waarom is sorry zeggen voor veel mensen toch zo lastig? Gewoon,… omdat ze zichzelf niet als kwetsbaar wezen mogen zien, omdat ze kwetsbaarheid als een zwakte bod zien, omdat overleven de strategie is in plaats van leven in kwetsbaarheid. Kortom de angst om te falen of gekwetst te worden, weegt zwaarder dan jezelf in kwetsbaarheid te laten zien.

We kunnen leren van Mark Rutte en Diederik Samson, die publiekelijk hun excuses hebben aangeboden.

Zelfvertrouwen

Zelf weet ik als geen ander hoe faalangst voelt. Ik heb dan ook een flink pad bewandeld om van angst naar (zelf)vertrouwen te komen. Het waren onderweg soms pijnlijke en verdrietige momenten… en Ja ik voelde me zeer kwetsbaar. Oprecht kan ik nu zeggen: “Wat was het een mooi pad van zelfontwikkeling.” En was het erg om me verdrietig te voelen en pijn te ervaren? De momenten zelf waren echt geen pretje. Toch, wanneer ik me overgaf aan die pijn of het verdriet, dan kon ik het accepteren. Dan voelde die ervaring achteraf juist als een bevrijding, en gaf het me een nieuw inzicht. De nieuwe inzichten verrijkten me en hebben me steeds meer kracht gegeven.

Denk nou niet dat ik te allen tijden overal (zelf)vertrouwen bij voel. Nee hoor, ook bij mij laat het gevoel van vertrouwen mij heus nog wel eens in de steek. Vooral wanneer ik een periode te veel in mijn hoofd heb gezeten en daardoor vermoeidheid ervaar. Gelukkig zijn dit momentopnames en heb ik geleerd wat ik er zelf aan kan doen om écht lekker in mijn vel te zitten.

Hoe wens jij herinnerd te worden

Dus zodra iemand zegt: “Zo ben ik nu eenmaal”, dan komen bij mij vragen op zoals: ‘Ok,… en wie ben jij dan? Wat wens jij te betekenen voor een ander? Hoe wens jij een voorbeeld te zijn naar jouw kinderen, of naar jouw afdeling waar je leidinggevende van bent? Hoe wens jij herinnerd te worden door je dierbaren?’

De vraag die jij jezelf kunt stellen is: ‘Hoe kan ik een ander, zoals mijn kinderen, leerlingen, cursisten of medewerkers iets bijbrengen? Hoe zorg ik ervoor dat ik zelf blijf leren zodat ik anderen kan inspireren of iets kan meegeven? Hoe zorg ik dat ik open blijf staan voor kritische noten van anderen om van te leren?’

6 tips om uit je comfortzone te komen

Hiermee kun je jezelf (verder) ontwikkelen:

  • Zeg tegen jezelf: “Ik ben niet perfect, ik hoef niet alles te weten en ik sta open voor de eigen-wijsheden van anderen om ervan te leren”.
  • Sta open voor je eigen gevoelens van kwetsbaarheid, zie ze als verrijking.
  • Blijf luisteren naar de feedback van anderen. Dit voorkomt dat je op de automatische piloot gaat. Het geeft je een nieuw bewustzijn en bevordert groei en zelfvertrouwen.
  • Sta open voor verandering en beweeg erin mee, want dat brengt ‘ontwikkeling’.
  • Besef dat je mindset en gedrag te veranderen is, zonder dat je daarmee jouw hele ‘zijn’ als het ware aantast. In tegendeel, je hele ‘zijn’ hunkert juist naar lering. Je bent niet voor niets op deze planeet gekomen. Je bent hier juist om te leren en jouw kennis en ervaringen te delen met anderen. En dat doen we tot aan onze dood van dit leven.
  • Blijf daarom openstaan voor de leermomenten in je leven. Ons hele leven dienen zich de leermomenten aan. Ga ze aan en pak ze aan, zodat je in ieder geval van het gevoel van ‘overleven’ naar ‘leven’ gaat.

En?… sta je op dit moment open om te leren en jezelf (verder) te ontwikkelen? Kijk dan eens op BoeiendPresenteren voor de 1daagse en 3daagse Presentatietraining.

Of kom net als Ronald Fok, Client Partner bij FranklinCovey Benelux, naar onze volgende BenJijBoeiend training (link naar de site)

Het wordt een middag vol inspiratie en verrijking, waarbij je na de netwerkborrel met nieuwe energie naar huis gaat. Voor slechts €75,- kun je erbij zijn.

Ervaring van Ronald Fok:

‘Ik vond wat ze deed en vertelde erg boeiend. Het triggerde mij enorm. Wat zij vertelt moet je echt ervaren en niet alleen zien en horen. Ik vond het fijn om door een vakvrouw de blinde vlekken te laten aanwijzen, de kwartjes te laten vallen en alles te laten aanscherpen.  

Het Presenteren wordt vaak als een techniek gepresenteerd, letterlijk en figuurlijk. Pauline is authentiek en onderscheidend met haar aanpak door juist in te gaan op de emotie en het fysieke deel van communiceren. De wijze waarop ze dat doet is echt heel krachtig. Met haar thema’s en inzichten, hoe klein ze soms ook lijken, kan ik morgen al aan de slag omdat ze zo krachtig zijn.

Communicatie en jezelf presenteren is in het bedrijfsleven zo belangrijk (hoe zichtbaar ben je en hoe breng je je boodschap over?), daarom zou ik Pauline bij elke klant van mij kunnen aanbevelen en ook binnen onze eigen organisatie.’

Ronald Fok, Client Partner bij FranklinCovey Benelux


<h3>Delen</h3>